PERSONAL DATA PROTECTION ACT, 2010 (“PDPA”)

PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

This Personal Data Protection Notice (“Notice”) served pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”), describes how Valyou Sdn Bhd (formerly known as Prabhu Money Transfer Sdn Bhd) (766531-U) (“the Company”) collects and uses your Personal Data. By engaging the Company to provide services or by interacting or communicating with the Company, you hereby expressly consent to the processing of your Personal Data by the Company, in the provision of services by the Company to you. The Company shall have the right to modify, update or amend the terms of this Notice at any time and from time to time. You hereby agree that you have read, understood and accepted the terms of this Notice.

Collection of Personal Data

1. “Personal Data” is described by the PDPA as information relating directly or indirectly to an individual who is identified or can be identified from that information and this shall include any information about you which you have provided to the Company such as your name, address, telephone number, NRIC, passport details, nationality, employment details, directorships, shareholdings details, email address, tax details, CCTV recording, photographs, sources of funds, bank accounts, your personal preferences, particulars of your spouse or family members and bank account information and any information which may identity you, your spouse or family members that has been or may be collected, stored, used and processed by the Company from time to time. In respect of personal data of third parties such as your spouse and family members, you warrant that you have obtained their consent to allow us to process their Personal Data and you agree that you will extend a copy of this Notice to them prior to procuring any data from them.

2. You are responsible for ensuring the accuracy and correctness of any information provided by you to the Company in whatever form which is capable of identifying you. You represent and warrant that the information that has been furnished to the Company is not false and/or misleading.

3.On account of you providing the Company with Personal Data by your own free will and/or by using or continued use of services as offered by the Company, you consent to the transfer, storage and processing of your Personal Data to our servers, central database and system facilities which may be located and/or operated, outside Malaysia and/or your country of domicile or the location from where you provide Personal Data.

4. In addition to the Personal Data that you provide to the Company directly (whether at the point of engaging the Company to provide the services or during any communication with the Company), the Company may also collect your Personal Data from various other sources, including without limitation, from online search tools, information obtained from third parties through lawful sources including but not limited to :

  • Personal Data collected on applications or other forms;

· Personal Data about your transactions with the Company, its service providers, business partners or third parties;

  • Personal Data from credit bureau reports;
  • Personal Data from credit reporting agencies;
  • Personal Data from government agencies, regulatory and /or statutory authorities;

· Personal Data from banks or financial institutions or insurance companies;

  • Personal Data from publicly available sources;

· Personal Data obtained from your access to the Company website or web server;

· Personal Data obtained from events organized or participated by the Company.

5. The provision of your Personal Data may be mandatory for the provision of services by the Company, in the event you do not provide your Personal Data where the same is mandatory, the Company may not be able to (i) communicate with you; or (ii) provide you the services you require; or (iii) establish or continue to establish business relationship with you and in such an event you are under an obligation to notify the Company of your unwillingness to furnish your Personal Data, in which case the Company will no longer be able to provide you with the services. You acknowledge that the Company will not be liable for any losses which you may suffer arising from the receipt of such notification notwithstanding any agreement between you and the Company.

6. Please take note that if required, your Personal Information may be transferred to locations outside Malaysia. We may disclose your Personal Information to
our affiliates, subsidiaries, associates, contractors, licensees, advisors, vendors, service providers, merchants, strategic partners, third party contractors, whether located within or outside Malaysia, including but not limited to Bank Negara Malaysia or any other regulatory authorities.

Purposes of Processing

The Company may use and process your Personal Data for the purpose relating to the services you have requested and for the business activities of the Company which shall include, without limitation:-

(a) To communicate with you including to keep you informed of the latest marketing and promotional offers of the Company;
(b) To respond to questions and comments from you;
(c) For internal administrative purposes;
(d) To provide information to local authority, regulatory, statutory and/or government authorities in order to comply with statutory and government requirements;
(e) For the Company to comply with its obligations under the law, which may include disclosure, notification and record retention requirements;
(f) To establish business relationship with you;
(g) For data processing purposes;
(h) To process your applications and services;
(i) To evaluate and /or monitor your transactions and provision of services;
(j) For research and development of products and services;
(k) For enforcement of the Company’s rights and obligations;
(l) For audit risk and management purposes;
(m) To allow the Company, its related and/or affiliated companies, service providers and business partners to promote their products and services;
(n) For such other purposes as may be permitted by law;
(o) To send you information on any change to the product or services;
(p) To process all transactions, including but not limited to sending you notifications and managing all aspects of the transaction from your account;

(q)For all other purposes incidental and associated with any of the above; and you agree and consent to the Company using and processing your Personal Data in the manner as identified in this Notice.

Disclosure to Third Parties

The Company may engage other companies, service providers or individuals to perform functions on the Company behalf, and consequently may provide access or disclose your Personal Data to the third parties including but not limited to the following :-

(a) Information technology (IT) service providers;
(b) Data entry service providers including to all the parties mentioned in paragraph 2 above;
(c) Storage facility providers;
(d) Any banks and financial institutions;
(e) Insurance providers;
(f) Any professional advisors and external auditors including the Company’s business partners and associates;
(g) Local authorities, statutory, regulatory and government authorities and their agents in order to comply with statutory and government requirements;
(h) Any credit reference agency or debt collection agencies;
(i) Any insurance company;
(j) Any utilities providers;
(k) Any companies or businesses related to or affiliated with the Company (whether such companies operate in Malaysia or elsewhere);
(l) Any person to whom the Company transfer or proposes to transfer any part of its interest, obligations, assets, business or operations;
(m) Any person who is involved with the provision of services or products by the Company to you.

Security and Confidentiality

The Company strives to protect the confidentiality of the Personal Data that has been provided or collected by the Company within the jurisdiction of Malaysia. The Company will take reasonable care to implement security measures which safeguard against unauthorised or unlawful access to or alteration or disclosure or destruction of the Personal Data. If our data processing is carried out by third parties, we will require that they adhere to our standards.

Access & Correction Requests and Inquiries

Subject to any exceptions under applicable laws, you may at any time hereafter request for access to or for correction or rectification of your Personal Data, or seek further information from the Company by logging on to www.valyou.com.my

In respect of your right to access and/or correct your Personal Data, the Company has the right to refuse your request to access and/or make any correction to your Personal Data to the extent permitted under the applicable law. In the event of any change of your personal data, you are obliged to promptly contact and notify the Company.

Amendments to Privacy Policy

This Notice may be reviewed and/or amended from time to time. The Company will communicate such changes along with the updated Notice on the Company’s website mentioned above and/or other appropriate communication means as may be determined by the Company.

AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI, 2010 (“APDP”)

NOTIS DATA PERLINDUNGAN PERIBADI

Notis Perlindungan Data Peribadi (“Notis”) ini disediakan dan ditujukan kepada anda berpandukan kepada Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“APDP”) dimana Notis ini, menerangkan bagaimana Valyou Sdn Bhd ( dahulunya dikenali sebagai Prabhu Money Transfer Sdn Bhd) (766531-U) (“pihak Syarikat”) mengumpul dan menggunakan Data Peribadi anda. Dengan melantik pihak Syarikat untuk membekalkan perkhidmatan atau dengan berinteraksi dengan pihak Syarikat, dengan ini anda setuju dan secara nyata memberikan keizinan kepada pihak syarikat menggunakan dan memprosesk Data Peribadi dalam semua aspek yang melibatkan peruntukan servis oleh pihak Syarikat. Pihak Syarikat mempunyai hak untuk mengubah suai, mengemaskini atau mengubah terma Notis ini pada bila-bila masa dan dari semasa ke semasa. Anda secara nyata megisytiharkan bahawa kamu telah membaca, memahami dan bersetuju dengan semua terma yang terkandung didalam Notis ini.

Koleksi Data Peribadi

1. “Data Peribadi” dijelaskan oleh APDP sebagai maklumat yang berkaitan secara langsung atau secara tidak langsung mengenai seorang individu yang dikenalpasti atau yang boleh dikenalpasti daripada maklumat tersebut dan ini termasuk apa-apa maklumat mengenai anda yang telah anda berikan kepada pihak Syarikat sebagai contoh, nama, alamat, nombor telefon, nombor kad pengenalan, butiran passport, bangsa, butiran pekerjaan, butiran pemegang saham, alamat emel, butiran cukai, perakaman CCTV, gambar, sumber dana, akaun bank, keutamaan peribadi anda, maklumat suami isteri atau ahli keluarga dan maklumat akaun bank dan apa-apa maklumat yang boleh mengenalpasti anda, suami isteri anda atau ahli keluarga anda yang telah atau mungkin dikumpulkan, disimpan, digunakan dan diproses oleh pihak Syarikat dari semasa ke semasa. Berkenaan dengan data peribadi yang berkaitan dengan pihak ketiga seperti suami isteri dan ahli keluarga anda, anda memberi jaminan bahawa anda telah memperolehi kebenaran mereka untuk memproses data peribadi mereka dan anda harus membekalkan sesalinan Notis ini kepada mereka.

2.Kamu mempunyai tanggungjawab untuk memastikan bahawa Data Peribadi yang dibekalkan kepada Pihak Syarikat adalah betul dan tepat. Anda mewakili dan menjamin bahawa segala Data Peribadi yang dibekalkan kepada pihak Syarikat bukan palsu ataupun dihajatkan untuk mengelirukan.

3.Berlandaskan persetujuan dan keizinan untuk memberikan Data Peribadi anda dengan bebas dan tanpa apa-apa sekatan dan dengan kesinambungan untuk menggunakkan servis yang diberikan oleh pihak Syraikat, kamu dengan itu memberikan keizinan untuk Data Peribadi anda di pindahkan, disimpan dan/atau diproses oleh server kami, pangkalan data atau fasiliti system kami yang mungkin di tempatkan dilokasi atau pun dikendalikan di lokasi diluar Malaysia, negara asal kamu ataupun dari tempat dimana Data Peribadi kamu dibekalkan.

4. Sebagai tambahan kepada Data Peribadi yang telah anda berikan kepada pihak Syarikat (sama ada semasa melantik pihak kami untuk memberikan perkhidmatan kami atau semasa sebarang komunikasi dengan pihak Syarikat), pihak Syarikat juga boleh mengumpul Data Peribadi anda daripada pelbagai sumber, termasuk tetapi tidak terhad, daripada alat carian dalam talian, maklumat diperolehi daripada pihak ketiga melalui sumber yang sah, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

· Data Peribadi yang dikumpul dari borang permohonan atau dari lain-lain borang;

· Data Peribadi berkenaan dengan transaksi anda dengan pihak Syarikat, pembekal perkhidmatan pihak Syarikat, rakan perniagaan pihak Syarikat atau pihak ketiga;

  • Data Peribadi dari biro laporan kredit;
  • Data Peribadi dari agensi pelaporan kredit;

· Data Peribadi dari agensi kerajaan, badan penguatkuasa dan /atau pihak berkuasa berkanun;

· Data Peribadi dari pihak bank atau institusi kewangan atau syarikat insurans;

  • Data Peribadi dari sumber umum;

· Data Peribadi diperolehi dari akses anda terhadap laman web pihak Syarikat atau web server;

· Data Peribadi diperolehi dari acara yang dianjurkan atau dari penyertaan oleh pihak Syarikat

5. Peruntukan Data Peribadi anda adalah terbahagi kepada data yang wajib diberikan. Walaubagaimanapun, jika anda tidak memberikan Data Peribadi anda yang wajib diberikan, pihak Syarikat mungkin tidak dapat (i) berkomunikasi dengan anda; atau (ii) membekalkan perkhidmatan yang anda perlukan; atau (iii) memulakan atau terus mengekalkan hubungan perniagaan dengan anda dan dalam keadaan sedemikian, anda perlu memaklumkan kepada kami keengganan untuk memberikan Data Peribadi anda dalam kedaan sedemikian pihak Syarikat tidak dapat meneruskan memberikan servis perkhidmatan kepada anda dan kamu bersetuju dan mengakui bahawa pihak Syarikat tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa kerugian yang mungkin akan anda alami yang timbul dari perkara tersebut diatas dan tanpa mengambilkira perjanjian anda dengan pihak Syarikat.

6.Sila ambil maklum bahawa jika perlu, Data Peribadi anda mungkin dipindahkan dilokasi diluar Malaysia. Kami boleh mendedahkan atau berkongsi Data Peribadi anda denagn syarikat-syarikat berkaitan, syarikat bersekutu, anak syarikat, kontraktor, pedagang, rakan kongsi stratergik, vendor-vendor, pembekal perkhidmatan, agensi-agensi kerajaan termasuk Bank Negara Malaysia, samada terletak di dalam atau pun diluar Malaysia.

Tujuan Pemprosesan

Pihak Syarikat boleh menggunakan dan memproses Data Peribadi anda untuk tujuan yang berkaitan dengan perkhidmatan yang telah anda mohon dan untuk tujuan aktiviti perniagaan pihak Syarikat termasuk tetapi tidak terhad kepada:-

(a) Untuk tujuan berkomunikasi dengan anda iaitu termasuk untuk terus memaklumkan anda tentang pemasaran terkini dan tawaran promosi oleh pihak Syarikat;
(b) Untuk tujuan memberi soal balas dan komen dari pihak anda;
(c) Untuk tujuan pentadbiran dalaman;
(d) Untuk tujuan membekalkan maklumat kepada pihak berkuasa tempatan, badan penguatkuasa, pihak berkuasa berkanun dan/atau pihak berkuasa kerajaan untuk mematuhi keperluan undang-undang dan kerajaan;
(e) Untuk tujuan pihak Syarikat mematuhi tanggunggjawabnya di sisi undang-undang, yang mungkin melibatkan penzahiran, notifikasi dan keperluan penyimpanan rekod;
(f) Untuk tujuan memulakan perhubungan perniagaan dengan anda;
(g) Untuk tujuan pemprosesan data;
(h) Untuk tujuan pemprosesan permohonan dan perkhidmatan bagi pihak anda;
(i) Untuk tujuan penilaian dan/atau pengawasan transaksi anda dan peruntukan perkhidmatan;
(j) Untuk tujuan penyelidikan dan pembangunan produk dan perkhidmatan;
(k) Untuk tujuan penguatkuasaan hak-hak dan tanggungjawab pihak Syarikat;
(l) Untuk tujuan risiko audit dan pengurusan;
(m) Untuk membenarkan pihak Syarikat, syarikat yang berkaitan dan/atau syraikat yang bersekutu dengannya, pembekal perkhidmatan, dan rakan perniagaannya untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka;
(o) Untuk tujuan-tujuan lain yang dibenarkan oleh undang-undang;
(p) Untuk tujuan pemindahan atau cadangan pemindahan mana-mana bahagian perniagaan, kepentingan, tanggungjawab dan/atau operasi pihak Syarikat.
(q) Untuk semua tujuan lain yang berkaitan dengan mana-mana perkara di atas; dan pihak anda bersetuju dan membenarkan pihak Syarikat untuk menggunakan dan memproses Data Peribadi anda mengikut cara yang dikenalpasti dalam Notis ini.

Penzahiran Data Peribadi kepada Pihak Ketiga

Pihak Syarikat boleh melantik lain-lain syarikat, pembekal perkhidmatan atau individu-individu untuk bertindak bagi pihak Syarikat, dan seterusnya, boleh membekalkan akses atau menzahirkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:-

(a) Pembekal perkhidmatan Teknologi Maklumat (IT);
(b) Pembekal Data Kemasukan Perkhidmatan termasuk semua pihak yang dinyatakan di perenggan 2 di atas;
(c) Pembekal Perkhidmatan Penyimpanan;
(d) Mana-mana bank dan institusi-institusi kewangan;
(d) Pembekal-pembekal Insurans;
(e) Mana-mana penasihat professional dan juruaudit luar termasuk rakan kongsi perniagaan dan rakan bersekutu pihak Syarikat;
(f Pihak berkuasa tempatan, badan berkanun, badan peguatkuasa dan pihak berkuasa kerajaan dan agensi mereka untuk mematuhi keperluan undang-undang dan kerajaan;
(g) Mana-mana agensi rujukan kredit atau agensi-agensi kutipan hutang;
(h) Mana-mana syarikat insurans;
(i) Mana-mana syarikat perkhidmatan utility;
(j) Mana-mana syarikat atau perniagaan yang berkaitan dengan atau bersekutu dengan pihak Syarikat (sama ada syarikat-syarikat tersebut beroperasi di Malaysia atau di luar Malaysia)
(k) Mana-mana pihak dimana pihak Syarikat telah memindahkan atau bercadang untuk memindahkan mana-mana bahagian kepentingan, tanggungjawab, asset-aset, perniagaan atau operasi;
(l) Mana-mana pihak yang terlibat dengan peruntukan perkhidmatan atau produk oleh pihak Syarikat kepada anda.

Perlindungan dan Kerahsiaan

Pihak Syarikat berusaha untuk melindungi kerahsiaan Data Peribadi yang telah dibekalkan atau dikumpulkan oleh pihak Syarikat dalam bidang kuasa negara Malaysia. Pihak Syarikat akan mengambil langkah yang munasah untuk melaksanakan langkah-langkah keselamatan bagi melindungi kerahsiaan Data Peribadi daripada akses yang tidak dibenarkan atau akses yang menyalahi undang-undang atau terhadap perubahan atau penzahiran atau pemusnahan Data Perbibadi tersebut. Jika pemprosesan data anda dilakukan oleh pihak ketiga, kami akan memerlukan mereka untuk mematuhi piawaian kami.

Akses & Permintaan Pembetulan dan Pertanyaan

Tertakhluk kepada mana-mana pengecualian di bawah undang-undang yang berkenaan, anda boleh pada bila-bila masa meminta akses terhadap atau untuk pembetulan atau rektifikasi Data Peribadi anda atau menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda, atau untuk mendapatkan maklumat lanjut sila layari www.valyou.com.my

Berkenaan dengan hak anda untuk mengakses dan/atau untuk membuat pembetulan terhadap Data Peribadi anda, pihak Syarikat mempunyai hak untuk menolak permintaan anda untuk mengakses dan/atau untuk membuat apa-apa pembetulan terhadap Data Peribadi anda setakat yang dibenarkan oleh undang-undang yang terpakai. Sekiranya terdapat apa-apa pembetulan terhadap Data Peribadi anda, anda diwajibkan untuk segera menghubungi dan memaklumkan pihak Syarikat.

Pindaan kepada Dasar Privasi

Notis ini boleh dikaji dan/atau dipinda semula dari semasa ke semasa. Pihak Syarikat akan memberitahu anda mengenai sebarang perubahan bersama dengan Notis yang telah dikemaskini melalui laman web pihak Syarikat seperti yang dinyatakan di atas dan/atau melalui komunikasi lain yang dianggap sesuai oleh pihak Syarikat.